Az autója biztonsága, az Ön biztonsága.

Civil autókat vesz nyilvántartásba a honvédség

Több olvasónkat levélben tájékoztatta a Magyar Honvédség, hogy gépjárművét igénybevételi céllal nyilvántartásba veszik és az autójával kapcsolatban rendszeres adatszolgáltatásra kötelezik. Nem speciális munkagépekről van szó: terepjárókat és mikrobuszokat listáznak. A levelekből kiderül, ha a honvédségnek szüksége van az autóra, akkor a tulajdonosnak nincs más lehetősége, mint átadni a slusszkulcsot és nézni, ahogy elhajtanak vele. Ilyen egyelőre nem történt, de ha levelet kap, mindenképp reagáljon: akár milliós büntetést is kaphat, ha elmulasztja.

A személyautók katonai célú felhasználására számtalan példa van a történelemből. Gondoljon csak a délszláv háború lefűrészelt tetejű és géppuskafészekkel felszerelt Zastaváira, vagy az afrikai gerillák gránátvetős pickup terepjáróira. A Toyota Hilux típus neve szinte egybefonódott a barkács harci autókkal.

De nem kell ilyen messzire menni sem időben, sem földrajzilag:

2016-ban Magyarországon keltek azok a levelek, melyben arról tájékoztatják terepjárók tulajdonosait, hogy a honvédség igénybevételi céllal nyilvántartásba vette a járműveiket.

A hivatalos érvelés nem tér ki arra, hogy pontosan milyen célokra akarják esetlegesen használni az autókat. Mindösszesen annyi derül ki, hogy a tulajdonosnak minden év március elsejéig nyilatkoznia kell a lajstromba vett jármű adatairól és mindösszesen 8 napja van fellebbezni a honvédségi határozat ellen. A Honvédelmi Minisztériumtól az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy eddig egyetlen járművet sem vittek el a tulajdonosától, csak lajstromozzák a gépkocsi állományt arra az esetre, ha egyszer mégis kéne.

Fotó: Kolbert András

Költséghatékony terepjáróbérlés

„Az én autómat aztán vihetik, a telekre sem megy ki” – mesélte egyik olvasónk, aki a múlt héten kapott levelet arról, hogy lajstromba vette a honvédség cége terepjáróját. Land Roverét szívből utálja, továbbá szerinte csak a Tesco és a laktanya között használhatnák: „Azért vettem egy 15 éves Lada Nivát, mert ez csak a nevében terepjáró.”

Az viszont látszik, hogy a honvédség eddig főként katonai célokra a világon többnyire nem használt, drágább terepjárókat vett nyilvántartásba: egyik olvasónktól egy BMW,  mástól egy Volvo városi terepjárót vinnének el vészhelyzetben.

Rákérdeztünk a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy milyen autókra számítanak a haza védelmében, de azt közölték velünk, hogy ezek nem nyilvános információk. Emiatt könnyen lehet, hogy speciális eszközök vagy teherautók is felkerültek a honvédség nyilvántartásába. Azt azonban elmondta HM, hogy az utóbbi években se járműveket, se ingatlanokat, se más eszközöket nem rekviráltak.

Elolvasom az index teljes cikkét>>>

Forrás:index.hu