Az autója biztonsága, az Ön biztonsága.

Futómű javítás

Szolgáltatásaink egyik pillérét a futómű javítás, futómű beállítás képezi. A fékek biztonságos üzemben tartása az egyik alapvető feladata az autó tulajdonosának, de a másik ugyanolyan fontossággal bíró berendezés a gépkocsi futóműve, vagy annak alkotóelemei, alkatrészei. Minden alkatrésznek megvan a maga prioritása, úgy egy önindítónak, kuplung szerkezetnek, mint az index lámpának vagy féklámpának, de a biztonságos vezetést szem előtt tartva e három - alapvetően egymással összefüggésben lévő - szerkezeti egység, a fék, a kormánymű és a futómű a legfontosabb a gépjármű berendezései közül.

Az autónk futóművének főbb részei:

- Kerékfelfüggesztés

- Kormányszerkezet

- Rugó

- Lengéscsillapító

- Kerék

A lengéscsillapító és a kerékfelfüggesztés biztosítja az autónk biztonságos úttartását. A kerékfelfüggesztés a kerekeket köti össze a gépkocsi karosszériájával és annak alvázával. A kerékfelfüggesztés osztja el az autó súlyát a kerekeken, illetve az üzem során keletkező fizikai erőket hivatott a karosszéria elemeibe közvetíteni. A gyártók a kerékfelfüggesztés adatait a dokumentációkban rögzítik, melyek típusonként változnak. Amennyiben az értékeknek nem megfelelő beállítás történik, a futómű javítás vagy futómű felújítás idő előtt kerülhet sorra.

A lengéscsillapítók a rugók keltette ingadozásokat, lengéseket mérséklik, szabályozzák le, nyelik el, hogy az autó egy-egy nagyobb bucka, bukkanó után ne szálljon a levegőbe, hanem földön tartsa, ezáltal kormányozhatóvá tegye a kerekeket. Két-két darab helyezkedik el az autó első, illetve hátsó részén. Alkatrészei a toronycsapágy, toronyszilent és a porvédő.

Milyen ”tünet” utalhat a futómű meghibásodására?

- A gumiabroncsok egyenetlen kopása.

- Kormányzási problémák – pl. a gépkocsija valamelyik irányba ”húz”. Intő jel lehet az is, ha egyenes haladási iránynál a kormánykerék szögben áll, vagy az a kanyarodást követően nem áll vissza középállásba, illetve utalhat problémára a megszokottnál nehezebb kormányerő indokolatlan leadása is.

- Az autó bizonytalan fekvése, úttartása.

- A fékút megnövekedése, a gépjármű csúszkálása csapadékos időben.

- Célszerű a futómű ellenőrzés akkor is, ha egy nagyobb kátyút vagy járdaszegélyt sikerült ”elkapnunk”, még akkor is, ha alapvetően nem érzünk komoly rendellenességet.

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni a fékek ellenőrzése mellett a futómű ellenőrzésnek fontosságát. Ezeknek a berendezéseknek az ellenőrzése elsősorban a saját és a közlekedésben résztvevő társaink – akár gépjárművezető kerékpáros vagy gyalogos - biztonságát szolgálja.

A futómű optimális beállítása kisebb terhelést mér a futómű alkatrészeire, így azok élettartamát is jelentősen meg tudja növelni. A futómű elállítódása a gumiabroncsok egyenetlen kopásához vezet, mely befolyással van a gépjárműve irányíthatóságára, ezzel párhuzamosan az üzemanyag fogyasztásra is. A költségcsökkentés miatt is ajánlott tehát a futóművét ellenőriztetni, ha máskor nem, akkor az időszakos kerékcserék alkalmával.

Ha futómű javítás, futómű ellenőrzés az, amire szüksége van Borsod megye vagy Miskolc területén belül, akkor a Bükk Autóház Készséggel áll rendelkezésére

Hívjon bizalommal

Sziklai Gábor

Ügyvezető, tulajdonos

06-70/429-8896