Üdvözöljük a honlapon!
Autószerelés Miskolcon a Bükk Autóházban
3508 Miskolc, Sütő János utca 53.
06-70/429-8896

Futómű javítás

Szolgáltatásaink egyik pillérét a futómű javítás, futómű beállítás képezi. A fékek biztonságos üzemben tartása az egyik alapvető feladata az autó tulajdonosának, de a másik ugyanolyan fontossággal bíró berendezés a gépkocsi futóműve, vagy annak alkotóelemei, alkatrészei. Minden alkatrésznek megvan a maga prioritása, úgy egy önindítónak, kuplung szerkezetnek, mint az index lámpának vagy féklámpának, de a biztonságos vezetést szem előtt tartva e három - alapvetően egymással összefüggésben lévő - szerkezeti egység, a fék, a kormánymű és a futómű a legfontosabb a gépjármű berendezései közül.

Az autónk futóművének főbb részei:
- Kerékfelfüggesztés
- Kormányszerkezet
- Rugó
- Lengéscsillapító
- Kerék

A lengéscsillapító és a kerékfelfüggesztés biztosítja az autónk biztonságos úttartását. A kerékfelfüggesztés a kerekeket köti össze a gépkocsi karosszériájával és annak alvázával. A kerékfelfüggesztés osztja el az autó súlyát a kerekeken, illetve az üzem során keletkező fizikai erőket hivatott a karosszéria elemeibe közvetíteni. A gyártók a kerékfelfüggesztés adatait a dokumentációkban rögzítik, melyek típusonként változnak. Amennyiben az értékeknek nem megfelelő beállítás történik, a futómű javítás vagy futómű felújítás idő előtt kerülhet sorra.

A lengéscsillapítók a rugók keltette ingadozásokat, lengéseket mérséklik, szabályozzák le, nyelik el, hogy az autó egy-egy nagyobb bucka, bukkanó után ne szálljon a levegőbe, hanem földön tartsa, ezáltal kormányozhatóvá tegye a kerekeket. Két-két darab helyezkedik el az autó első, illetve hátsó részén. Alkatrészei a toronycsapágy, toronyszilent és a porvédő.

Milyen ”tünet” utalhat a futómű meghibásodására?
- A gumiabroncsok egyenetlen kopása.
- Kormányzási problémák – pl. a gépkocsija valamelyik irányba ”húz”. Intő jel lehet az is, ha egyenes haladási iránynál a kormánykerék szögben áll, vagy az a kanyarodást követően nem áll vissza középállásba, illetve utalhat problémára a megszokottnál nehezebb kormányerő indokolatlan leadása is.
- Az autó bizonytalan fekvése, úttartása.
- A fékút megnövekedése, a gépjármű csúszkálása csapadékos időben.
- Célszerű a futómű ellenőrzés akkor is, ha egy nagyobb kátyút vagy járdaszegélyt sikerült ”elkapnunk”, még akkor is, ha alapvetően nem érzünk komoly rendellenességet.

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni a fékek ellenőrzése mellett a futómű ellenőrzésnek fontosságát. Ezeknek a berendezéseknek az ellenőrzése elsősorban a saját és a közlekedésben résztvevő társaink – akár gépjárművezető kerékpáros vagy gyalogos - biztonságát szolgálja.

A futómű optimális beállítása kisebb terhelést mér a futómű alkatrészeire, így azok élettartamát is jelentősen meg tudja növelni. A futómű elállítódása a gumiabroncsok egyenetlen kopásához vezet, mely befolyással van a gépjárműve irányíthatóságára, ezzel párhuzamosan az üzemanyag fogyasztásra is. A költségcsökkentés miatt is ajánlott tehát a futóművét ellenőriztetni, ha máskor nem, akkor az időszakos kerékcserék alkalmával.

Ha futómű javítás, futómű ellenőrzés az, amire szüksége van Borsod megye vagy Miskolc területén belül, akkor a Bükk Autóház Készséggel áll rendelkezésére

Hívjon bizalommal!
Sziklai Gábor
Ügyvezető, tulajdonos
06-70/429-8896
Motordiagnosztika
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Fékjavítás
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Olajszerviz
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Futómű javítás
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Egyéb javítások
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Autókozmetika
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Kapcsolat:
Sziklai Gábor +36 70 429 8896

e-mail: bukkautohaz.szg@gmail.com

Miskolc, Sütő János utca 53.
Aloldalaink:
Fontos információk:
Galéria: