Üdvözöljük a honlapon!
Autószerelés Miskolcon a Bükk Autóházban
3508 Miskolc, Sütő János utca 53.
06-70/429-8896

Olajszerviz

A motorolaj csere az egyik legcsekélyebb anyagi ráfordítással járó művelet egy autószerelő műhelyben a gépjármű tulajdonos számára. Ettől függetlenül ez az egyik legfontosabb „kötelezettsége” az autó gazdájának.

De mikor cseréljünk olajat az autónkban?

Klasszikusan azt mondhatjuk, hogy az olajcsere szükségessége 10.000 megtett kilométer után, vagy a legutóbbi olajcsere időpontjától számítva egy évre válik újra esedékessé.

Aki arra rendezkedett be, hogy autóját hosszú távon használja, és nem cseréli azt le 4-5 évente, az jobban teszi, ha a legutolsó olajcsere időpontját és az akkori kilométeróra állását feljegyzi. Ha eleget teszünk a gyártó által elvárt követelményeknek, vagy attól is óvatosabbak vagyunk és akár idő előtt is megfelelő minőségű olajjal cseréljük le a már elhasználódott kenőanyagot, akkor a motor meghálálja nekünk a törődést, és hosszabb élettartamot biztosít számunkra.

Az autógyártók ajánlásaiban szerepel az olajcsere-periódus, mindez meg van különböztetve az igénybevétel szempontjából, mely lehet normál vagy fokozott.
Az igénybevétel a motor, illetve a motorolaj kapcsán a városi közlekedés során a legnagyobb. Itt akár kétszeres, vagy ennél is nagyobb lehet a terhelés.

Hogy miért?

A rövidebb útvonalak, hideg-indítások, a dugóban történő gurulgatás, az intenzív gyorsulás-fékezés, szélsőséges időjárási körülmények a motorolaj ellenségei és annak hígulásához vezetnek.

Így lehet szükségszerű, hogy a javasolt 30.000 kilométer utáni olajcserét akár 10.000 kilométer után megejtsük. Ugye nem csak autópályán közlekedünk az ideálisnak mondható 100-110 km/órás sebességgel, hanem annak a megtett kilométernek vannak városi szakaszai is? Netán csak olyan szakaszai vannak? Akkor érdemes felülbírálni akár a gyártók által javasolt kilométer utáni olajcserét, és azelőtt elvégeztetni azt, mert ahogy a gépjárművünk egyéb alkatrészei, úgy értelemszerűen az olaj is intenzívebben használódik a nagyobb igénybevétel mellett.

Ha az olajcsere a javasolt, előírt időpont vagy kilométer-futás után elmarad, akkor az olaj kenőképessége erősen romlik. Ha naptárilag szeretnénk az olajcserének a szükségességét megjelölni, akkor azt tudjuk mondani, hogy minden évben érdemes ezt a feladatot elvégeztetni egy autószerelő szakemberrel. Ezt az olajcserét akkor is érdemes megejteni, ha az autónkkal viszonylag keveset közlekedtünk, netán álltunk vele. A motorolaj minősége akkor is romlik, ha a gépkocsink a garázsban áll, nem is beszélve arról, ha nem, és egész télen kint „vacog” a parkolóban.

A következő dolog történik a motorolaj javasolt üzemidőn túl történő használata mellett:
Az olaj kenőképességének csökkenése miatt megnövekszik a súrlódás, ennek következményeként hőmérséklet-emelkedést tapasztalhatunk, melyet eleinte nem feltétlenül mi, annál inkább a motorunk érez majd meg. Ennek következménye lesz idővel az olaj égése, kokszosodása. Az elhasználódott olajiszap hatására az olajcsatornák eltömődnek - akárcsak egy még viszonylag fiatal, de rosszul táplálkozó ember szervezetében az érfalak – a dugattyúgyűrűk besülnek, újabb káros hatást idézve elő a motorban. A káros folyamat eredményeképpen a motor teljesítménye folyamatosan romlik, várható élettartama lerövidül.

A motorolaj minőségére az is befolyással van, ha az autóban meghibásodott a termosztát, vagy a hűtőberendezés. Az ebből adódó túlhevülés esetén az olaj szerkezete megváltozik, minősége jelentősen romlik.
A motorolaj csere a motorfelújításhoz képest elenyésző összeg. Ne spóroljunk vele, ne halogassuk! Ha elérkezett az idő – legyen az egy év vagy tízezer kilométer megtétele - keressük fel az olajcsere miatt kedvenc autószerelő műhelyünket.

Ha olajszerviz, olajcsere az, amire szüksége van Borsod megye vagy Miskolc területén belül, akkor a Bükk Autóház készséggel áll rendelkezésére.

Hívjon bizalommal!
Sziklai Gábor
Ügyvezető, tulajdonos
06-70/429-8896
Motordiagnosztika
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Fékjavítás
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Olajszerviz
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Futómű javítás
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Egyéb javítások
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Autókozmetika
Lorem ipsum
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Kapcsolat:
Sziklai Gábor +36 70 429 8896

e-mail: bukkautohaz.szg@gmail.com

Miskolc, Sütő János utca 53.
Aloldalaink:
Fontos információk:
Galéria: